Pursiseuralainen - Joulutrahteerivertailu 2006

Joulunajan trahteerit 2006 - Vertailussa 4 laihialaispariskunnan taloudet

Etäämmältä joulun aikaan kotikonnuille saapuvalla vieraalla on edessään kinkkinen valintaprosessi - Missä kyläpaikoissa käyttää vähäisen aikansa mahdollisimman laadukkaasti. Aikaa ei kannata tuhlata missä tahansa, tarjoiluissa ja palvelualttiudessa on todella suuria eroja. Tehokkaan trahteeriharrastajan joulunaika on helposti pilalla hätäisesti raapustetun kyläilysuunnitelman takia.

Vertailussa painotettiin erityisesti tarjoilun monipuolisuutta. Myös esillepanolle ja isäntäväen palvelualttiudelle asetettiin muita kriteerejä enemmän painoarvoa. Yhteensä 30 % painoarvo oli lisäksi vastaanotolla ja olosuhteilla sekä ajankohdan takia joulukuusella.

 

Aaponkuja *
Ensimmäinen vertailukohde oli Aaponkujan päätykämppä. Isäntäväellä oli jo edellisenä päivänä tiedossa tuleva vierailu. Vastaanotossa hapuiltiin pahan kerran ja sattumalta kylässä ollut rivijäsen Kangasmäki joutui hoitamaan isännän homman ja avaamaan oven talon oman väen röhnöttäessä sohvalla ja sängyssä. Hetken ihmettelyn jälkeen emäntä totesi, ettei tarjottavaa ole. Yritettiin vieläpä korjata plörinäksi mennyttä trahteeritilannetta tarjoutumalla käväisemään pullakaupoilla. Vertailun tekijät kuitenkin katkaisivat pelin. Joulukuusi puuttui taloudesta kokonaan. Mehua sentään tarjottiin. Kokonaisuutena vieraat jätettiin oman onnensa nojaan ja lopulta kokonaan ilman trahteereja.

 

Kostintie ***
Tuorintiellä rivitaloasunnossa vastaanotto oli parempi ja vieraat ohjattiin odottamaan olohuoneen puolelle. Sieltä löytynyt plasma-tv sai malttamattomankin odottelijan ajan kulumaan sujuvasti. Negatiivista kuitenkin oli isäntäväen täpärälle jättämä ruokailu. Astioita vielä korjattiin pöydästä, kun vieraat saapuivat. Tästä jäänyt vaikutelma ei antanut laadukasta kuvaa toiminnasta.

Kahvin maku oli vertailun parhaita, joskin yleinen kahvitaso oli erittäin korkea. Valikoiman monipuolisuudessa oli toivomisen varaa, mutta perustarpeet - makea ja suolainen - oli huomioitu. Teollinen suolapala oli asiantuntemuksella valittu ja laadukas. Makea puoli oli hoidettu Fazerin blö:llä, mistä iso plussa. Makea pulla oli kuitenkin iso puute. Muovikuusen koristelun lila värimaailma ei ollut paras mahdollinen, joskin se uppoutui sopivasti nurkkaan, eikä hallinnut tilan sisustusta. Kiiltävän puhtaan WC:n ansiosta tarpeensa teki mielellään, vaikka todettu puute WC:n lukitusmahdollisuuksissa toi esiin isäntäväen saamattoman puolen. Sama puute todettiin jo kesällä edellisellä kierroksella. Kokonaisuutena Tuorintiellä osattiin trahteeraamisen jalo taito. Paremman puutteessa hyvä perusvalinta.

 

Aronkyläntie *****
Vertailun vahvinta kaartia edusti Aronkyläntie. Vastaanotto oli lämmin ja esillepano silmiä hivelevän kaunis. Kupit olivat valmiina pöydällä ja kahvi keitettynä saapuessamme kohteeseen. Varautuminen vieraiden varalle näkyi kaikessa toiminnassa. Miinus tuli kuitenkin sokerin puuttumisesta alkuperäisestä asettelusta ja sitä täytyikin erikseen pyytää. Se saatiin kuitenkin nopeasti esille palvelualttiin isäntäväen ripeän toiminnan ansiosta. Suolaisen ja makean pullan tarpeisiin oli vastattu erinomaisesti ja molemmat vaihtoehdot olivat helposti saatavilla. Puuttumaan jäi ainoastaan kehotus ottaa lisää pullaa. Erityismaininta täytyy antaa erinomaisesta yllättäviin pyyntöihin vastaamisesta. Kaakaota pyydettäessä jauhepakkaus löytyi vaivattomasti kaapista ja maitokaakao oli alta aikayksikön valmista. Joulupuu oli melko harva, mutta ratkaisuna rohkea luomukuusen puolustus. Vaatimattomuudessaan se oli kuitenkin kaunis. Isäntäväen kiireisyys teki trahteerien nauttimishetkestä hektisen, joskin vieraiden takia kiireistä joustettiin kiitettävästi. Laatua kautta linjan. Ehdottomasti myös ensi joulun trahteerikohteita.

 

Länsitie ****
Länsitiellä rivitalosta löytynyt huoneisto vastasi saapumiseemme nenää hivelevällä tuoksulla, jonka tuoreet itseleivotut joulutortut suolsivat uunin periltä. Iso sydän paistoi läpi myös mausta. Erittäin kodikas tunnelma sai viihtymään erinomaisesti. Tunnelmaa varjosti sinänsä hyvin valitun kuusen koristelun jättäminen isännän tehtäväksi. Tämä näkyi laadussa. Kahvin maku oli erinomainen, jatkaen edellisten kohteiden linjaa. Sokeria oli tarjolla sekä palana, että kiteinä. Joulutorttujen rasvaisuus teki niiden mausta niin taivaallisen, että suolaisen pullan puuttuminen unohtui. Donitsit olivat hyvä lisä omatekemiin torttuihin, joskin niiden esillepanoa olisi voinut parantaa asettamalla ne omaan astiaansa alkuperäispakkauksen sijaan. Liian lähellä seinää sijainnut kynttilä sai olon alussa turvattomaksi, mutta kokonaisuudessa se ei haitannut. Ainoana kohteena lastenhuoneen tarjonnut huoneisto on erinomainen valinta lasten kanssa trahteerien perässä ramppaavalla poppoolle. Länsitie kuuluu tästä eteenpäin vakiopaikkoihin.


 


TAKAISIN