TUUBIPALLON SÄÄNNÖT, ETIKETTI JA TERMISTÖ

Yleisurheilun MM-kisadelegaation aktiivinen toiminta tuotti uuden lajin. Kolmesta pelimuodosta koostuva Tuubipallo-nininen peli muodostui saatavilla olevista tarvikkeista Messukeskuksen parkkipaikalla. Seuraavassa lajin säännöt ja termistöä.

Pelivarustus

Valkoinen kauluspaita, mustat (komeahkot) housut, tummat kengät. Ilman korrektia pukeutumista osallistuminen ei ole mahdollista.

 

Tuubipallotermistöä

Tuubi = Kallellaan oleva liikenteenohjauskartio, johon tuubipallo on tarkoitus heittää. Tuubi on myös pelimuodon nimi, jossa pallo heitetään yhdellä pompulla tuubiin.

Tuuba = Yksi tuubin mitta

Tuplatuubi = Pelimuoto, jossa pallo on saatava tuubiin kahdella pompulla

Triplatuubi = Erittäin haastava pelimuoto, jossa pallo on saatava tuubiin kolmella pompulla.

Maailmanennätys = Kunkin pelimuodon voimassa oleva pursiseuran ennätys

Tuubaus = Onnistunut suoritus, jossa pallo menee tuubiin ja jää sinne

Tuumaus = Heittoon keskittymisvaihe

Tumppaus = Hyvän heittoasennon hakeminen (Tummat kengänkärjet pyritään sijoittamaan mahdollisimman lähelle heittoviivaa)

Tupeeraus = Tuubin väliin jättäminen (vain yhden tuubin voi jättää väliin onnistuneiden tuubausten välissä)

Housut = Pelaajan jalat peittävä tumma (komeahko) vaatekappale

Tuubaaja = Vuorossa oleva kilpailija

Takatuuppari = Tuubaajan heittoasentoa valvoja elin

Tuubivahti = Tuubin takana heiton aikana oleskeleva eliömuoto, jonka tehtävä on kääntää tuubi tuubaajan haluamaan suuntaan ja ratkaista hyväksytäänkö heitto

Tuupahdus = Pallon tuubissa piipahdus, eli tuupahdus tarkoittaa heittoa, jossa pallo käy tuubissa, muttei pysy siellä hyväksyttävästi

Veitsi tuubilla = Tuubaajan kolmas ja viimeinen tuubausyritys

Tullaus = Tuubin hankintaoperaatio

Tumbelo = Ottelussa viimeiseksi jäänyt tuubaaja

Backstuubi = Aidattu alue, jossa tuubaajat voivat odotella heittovuoroaan. Pelistä pudonneet tuubaajat voivat vetää backstuubilla ns. tuubat

Afterstuubi = Tilaisuus, johon tuubaajat kokoontuvat tuubiturnauksen jälkeen

 

Tavoite

Tuubissa tennispallon kokoista kumipalloa heitetään liikenteenohjauskartioon pelimuodon edellyttämällä määrällä pomppuja sääntöjen mukaiselta etäisyydeltä ja asennosta. Tuubaajan tavoite on voittaa pelattava peli ja tehdä maailmanennätys.

Heittoasento

Heittoasennon tulee olla jämäkkä, jalat ovat yhdessä ja suorina heittoviivan takana. Polvet (taka)lukossa. Heiton tulee lähteä polvitason alapuolelta yhdellä kädellä. Palloton käsi tulee sijoittaa tuubaajan kylkilinjan mukaisesti tai selän taakse, kuitenkin niin, ettei se häiritse itse heittosuoritusta tai takatuupparia.

 

Pelin kulku

Peli alkaa tuubi 3:sta. Edellisen pelin voittaja aloittaa uuden pelin. Kullakin pelaajalla on 3 yritystä/tuubi. Onnistunut tuubaus tuo aina kolme yritystä lisää seuraavalle tuubille. Mikäli pelaaja ei kolmella yrityksellä saa palloa tuubiin hyväksyttävästi, tippuu hän pelistä.

Kun kaikki ovat tuubanneet tai käyttäneet kaikki kolme yritystään siirrytään seuraavalle tuubille, eli siirretään tuubi tuuban verran kauemmas heittoviivasta ja aloitetaan uusi kierros jäljellä olevien osanottajien kesken. Pallo on aina saatava tuubiin pelimuodon vaatimalla pomppumäärällä. Pompuiksi lasketaan pallon maakosketukset heiton lähtemisestä siihen hetkeen, kun pallo osuu tuubiin ensimmäisen kerran.

Voittaja on se, joka suorittaa suurimman tuubauksen. Tasatilanteessa peli on tasapeli, voittajaa ei lähdetä ratkomaan, että Jukkakin saa pelata välillä.

Pelaaja voi halutessaa tupeerata tuubin, mutta jokaisen tupeerauksen välissä tulee olla onnistunut tuubaus. Kahta tuubia ei siis voi jättää peräkkäin väliin. Jäljellä olevia heittoja voi myös siirtää seuraavalle tuubille.

Takatuupparin tulee vahtia heittoasentoa ja heittoviivan koskemattomuutta vuorossa olevan pelaajan takana. Takatuuppari ei saa nauraa heiton aikana.

Tuubivahti valvoo ja hyväksyy tai hylkää suorituksen. Tuubivahdin paikka on tuubin takana.

 

MAAILMANENNÄTYKSET

Tuubi 8

Jussi-Pekka Taittonen

Tuplatuubi 9

Mika Kangasmäki

Triplatuubi 8

Kari Somppi, Jussi-Pekka Taittonen

KATSO: LAIPURIN BONGAAMAT TUUBIT MAAILMALLA

TAKAISIN